Een wiellader koopt u niet elke dag. U zult derhalve niet veel kennis hebben over de verschillende soorten wielladers en waar u op moet letten bij het kopen van een wiellader. In deze blog zal ik u dan ook kort toelichten welke aspecten van belang zijn bij het kopen van een wiellader.

Gebruik

Allereerst moet u goed kijken waarvoor u de wiellader wilt gebruiken. Kort gezegd kunnen er twee verschillende categorieën onderscheden worden in de wiellader industrie. Aan de ene kant van het spectrum heb je de Agrishovels, dit zien de wat wendbaardere wielladers die iets minder gewicht kunnen tillen dan de Bouwshovels. De Bouwshovels zijn gemaakt om zware objecten zoals grind, zand en stenen te tillen. Hierdoor moeten de Bouwshovels wel wat aan wendbaarheid en snelheid inleveren. Kijkt u dus goed naar wat voor werkzaamheden u met de wiellader wilt gaan verrichten.

Banden

Wielladers hebben verschillende soorten banden. Wielladers worden vaak met smalle banden geleverd als de standaard. Houdt er rekening mee dat afhankelijk van de werkzaamheden die u met de wiellader wilt gaan verrichten, u wellicht bredere banden nodig heeft. Bredere banden zorgen namelijk voor meer stabiliteit en grip voor de wiellader. Dit bevorderd niet alleen de veiligheid voor u als gebruiker van de wiellader, maar het zorgt er ook voor dat de wiellader minder snel overbelast raakt, hierdoor zal u minder kans op schade aan de wiellader hebben.

Merk

Hoewel duurder niet altijd beter is, zijn er zeker merken die betere wielladers produceren dan anderen. Lees voordat u een wiellader gaat kopen even wat reviews op het internet over het merk en de ervaringen van anderen met de wiellader. Zo is het fijn als de klantenservices van het merk betrouwbaar is indien er iets kapot gaat aan de wiellader.

Maximale gewicht en grootte

Let erbij het kopen van een wiellader op dat deze een gewicht kan hebben boven het maximale gewicht dat op een aanhanger mag. Als de wiellader zo zwaar is, zullen de transportkosten van de wiellader wat hoger liggen dan voor een wiellader die wel op een reguliere aanhanger mag staan. Als u de wiellader vaak van plan bent te verplaatsen is het wellicht handig om een wiellader te kopen met een gewicht waarbij de wiellader op een aanhanger mag vervoerd worden. Let er daarnaast op dat naast het gewicht er ook regels zijn met betrekking tot de grootte van de wiellader voor vervoer. Ook moet je er rekening mee houden dat de wiellader door de opening van het erf en/of stal moet kunnen komen.